Før du kjøper båt

1. Finn ut hvilken båt du trenger: Skal du bruke båten bare til dagsturer eller overnatting? Ønsker du at båten kan dra vannski? Hvor mange skal den ha plass til?

2. Bli kjent med båtmarkedet: Sjekk priser i båtannonser og priser både på internett, i avisen og hos båtmeglere. Prut alltid. 5-10 prosent pruting er normalt lett å få gjennomslag for - både på nye og brukte båter.

3. Ta en prøvetur og sjekk motoren: Sjekk under motorlokket om motoren ser godt vedlikeholdt ut, om bevegelige deler er smurt etc. Kjør motoren hardt og sjekk temperatur og oljetrykk. Spør etter kvitteringer på service av motor.

4. Ta båten opp på land: Besikt båten under og se etter skader på skroget. Se også etter plastpest (osmose), det vil si fuktighet i skroget. Utbedring av plastpest er oftest kostbart. Plastpest opptrer i form av byller på skroget under vannlinjen.

5. For seilbåter: Sjekk at masten ikke er skadet. Master er sjelden reparerbare og utskiftning er kostbar. Heis seilene for å sjekke sømmer og stand.

6. Sjekk elektriske anlegg: El-anlegget skal være ryddig og ha et profesjonelt preg. Problemer med el-anlegg kan føre til brann om bord. Se etter brensellekkasjer. Det går på sikkerhet og er billig å reparere.

7. Få eksperthjelp: Hvis du ikke har peiling på båt og motor, søk råd hos kyndig person som kan gå over båten og vurdere pris og stand for deg. Ta kontakt med et autorisert båtmotorverksted, en båtmegler eller en besiktigelsesmann.

8. Sjekk om båt/motor er meldt stjålet: På redningsselskapet.no under menyen «småbåtregisteret» finner du en liste over stjålne båter i hele Norge. Har du mistanke om at båten er tyvegods, be om dokumentasjon fra selgeren som viser tidligere eierforhold. Be alltid om at selgeren legitimerer seg. Ikke kjøp uregistrert båt - det er et tegn på tyvegods.

9. Skriv alltid kjøpskontrakt: Da står du sterkere ved en eventuell tvist senere. Du kan laste ned Dine Pengers bruktbåtkontrakt helt gratis her.

10. Båtforsikring: Tegn båtforsikring hvis båten koster over anslagsvis 50.000 kroner.

11. Sjekk at båten er CE-merket: Alle båter produsert etter sommeren 1998, eller som er importert fra land utenfor EØS-området, skal være CE-merket. Dette merket sikrer at båten er produsert etter godkjente standarder.

12. Sjekk med Skipsregistrene om det er pant i båten.

13. Undersøk tilbudet av båtplasser: I store byer kan det være flere års ventelister i de mest populære havnene. Er det lang venteliste, kan det være smart å melde seg inn i båtforeningen et år eller to før du har tenkt å kjøpe båten.

Kilder: Dine Penger, Forbrukerrådet og KNBF.